Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) in basispakket zorgverzekeraars vanaf 2019

Gisteren kopte Zorgvisie ‘Leefstijlcoach mogelijk in basispakket’. Een kop waar we bij MARK blij van worden. Het gehele zorgstelsel wordt er namelijk beter van zodra de Leefstijlcoach een vaste plek krijgt.

Wat is er aan de hand?

Onze maatschappij ontwikkelt zich sneller dan wij ons kunnen aanpassen. De voeding die bewerkt, verpakt en gemakkelijk mee te nemen is, heeft nauwelijks voedingswaarde. De meeste banen zetten ons lichaam ruim 8 uur per dag vast achter een scherm, in een stoel, in een ruimte met kunstlicht, met minimale beweging. We staan onder grote druk te presteren, deadlines te halen, succesvol en aantrekkelijk te zijn, geweldige vakanties, vrienden, kinderen en hobby’s te hebben. We slapen te kort en ontspannen te weinig. Velen willen een andere kant op, maar durven niet uit angst voor afwijzing of zitten vast in een figuurlijke kooi met de deur open. En we weten vaak niet meer waar we nou echt gelukkig van worden.

De gevolgen?

Een groot aantal welvaartziekten is toe te wijzen aan een leefstijl die past bij deze maatschappelijke ontwikkelingen, maar die zeer ongezond voor ons is. Overgewicht, met hart- en vaatziekten in het kielzog, diabetes type 2, depressie en overspannenheid zijn voorbeelden. Het aantal patiënten in deze groepen is fors toegenomen en de leeftijd waarop zij patiënt worden daalt ook schrikbarend. We worden met z’n allen steeds ouder en dat is fijn, maar liefst wel vitaal en gelukkig. Het goede nieuws is dat veel welvaartsziekten met leefstijlcoaching blijvend om te buigen en te voorkomen zijn. Niet alleen fysiek gezondere mensen, maar ook gelukkigere mensen zijn het gevolg.

De oplossing

Het gaat dus gebeuren: de Leefstijlcoach komt in de basisverzekering. Om een aantal redenen zijn we daar bij MARK blij mee. De eerste reden is, dat we in de afgelopen tien jaar ruim vierhonderd integraal werkende Leefstijl- en Vitaliteitscoaches hebben opgeleid, die vanuit een grote intrinsieke motivatie anderen begeleiden naar een vitale leefstijl. De positieve effecten die we daarvan zien, zijn indrukwekkend en sterken ons in de overtuiging dat dit een goede weg is om te bewandelen. De tweede reden is dat deze effecten niet alleen plaatsvinden bij curatieve interventies, maar de oogst is nog veel groter wanneer we pro-actief leefstijlveranderingen helpen doorvoeren. Ons adagium is niet voor niets al jaren ‘Van pillen naar preventie’, want dat kantelt de gezondheidszorg pas echt! En als derde juichen wij toe dat veel meer Nederlanders de weg zullen vinden naar effectieve, professionele en hoogkwalitatieve hulp bij het verbeteren van hun welzijn!

Te weinig

In het artikel van Zorgvisie staat dat er voldoende goed opgeleide leefstijlcoaches zijn bij de start van 2019. Wij zijn ervan overtuigd dat dat nog lang niet het geval is om aan de vraag te kunnen voldoen en hebben om die reden het afgelopen jaar het aantal opleidingsplaatsen vertienvoudigd. Een fikse belasting voor de organisatie, maar wanneer je ergens in gelooft, dan ga je er ook voor! In september starten weer tien groepen met de Post-HBO registeropleiding tot integraal Leefstijl- en Vitaliteitscoach, waarvan de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) onderdeel uitmaakt. Het is de meest complete beroepsopleiding tot Professioneel Leefstijlcoach van Nederland.

Bovendien ontwikkelen we op dit moment meerdere opleidingstrajecten voor professionals die mee willen in deze beweging. Zo staat er een vierdaagse training op stapel voor ervaren coaches die meer over voeding en beweging willen leren en een workshop van twee dagdelen voor HR-professionals die disbalans bij medewerkers willen leren herkennen. Bovendien komt er een vijfdaagse leergang Coachingsvaardigheden voor Zorgprofessionals aan, waarin zij verdeeld over vijf maanden een intensieve coachopleiding volgen. Heb je interesse in een opleiding, training of workshop, laat het ons weten via support@markacademy.nl en we stellen je zo snel mogelijk op de hoogte van de mogelijkheden.

Wij zetten ons met liefde in voor een wereld waarin we allemaal vitaal zijn en maken ons op voor de tsunami aan hulpvragen die we zien ontstaan.

 

 

Geef een reactie

Neem contact op
Bedankt voor je bericht, we nemen contact met je op
Bedankt voor je aanmelding
Verzoek tot terugbetaling
Bedankt voor je bericht, we nemen contact met je op
Bedankt voor je aanmelding