I HAVE A DREAM – DE LEEFSTIJLCOACH!

Posted by Merel

Aan het einde van de vorige eeuw viel ik als jonge talentvolle HR manager op zeer jeugdige leeftijd om. Van het één op andere moment, althans dat dacht ik. Een burn-out op mijn 27e. Doodmoe, helemaal opgebrand, fysiek allerlei vage klachten en overgewicht . Terwijl ik in mijn rol als HR manager juist verantwoordelijk was voor het terugdringen en voorkomen van verzuim. Samen met de bedrijfsartsen van de Arbodienst en onze bedrijfsmaatschappelijk werkers deed ik er alles aan om te voorkomen dat onze 700 (!) medewerkers langdurig uitvielen door ziekte. “Dat zal mij toch niet gebeuren zeker” was een van mijn hardnekkige overtuigingen. Totdat het zover was. Jong, ambitieus, succesvol en hondsmoe. Zo moe dat ik niet eens een telefoon kon horen rinkelen.

Deze ingrijpende gebeurtenis, mijn levenspad tot aan dat moment én mijn zoektocht naar de juiste weg naar een betere totaal-balans vormt de basis voor ons prachtige bedrijf MARK Academy voor Leefstijl. Op 11 augustus a.s. is het precies 5 jaar geleden dat ik op de START-knop drukte van ons innovatieve en gespecialiseerde opleidingsinstituut. Specialist in integrale leefstijlcoaching, vitaliteit en duurzame inzetbaarheid van medewerkers. En eind 2014 niet voor niets uitgeroepen tot Beste Opleider van Nederland, met een klantwaardering van een 9 gemiddeld..

DE JUISTE WEG NAAR BALANS…?

Toen ik in het voorjaar van 2000 inmiddels 4 maanden ziek thuis zat, was er nog niets veranderd aan mijn situatie. Ik kreeg het advies van de bedrijfsarts om maar vooral veel leuke dingen te gaan doen om mijn batterij weer zo snel mogelijk op te laden. Dat vond ik lastig, niet alleen omdat ik een schuldgevoel had naar de collega’s op het werk, maar ook omdat ik nooit echt had stilgestaan bij vragen als: Waar word ik nou écht blij van? Waar krijg ik energie van? Waar stroomt mijn hart van over? Ik moest kennelijk eerst omvallen om bij dit soort levensvragen stil te staan.

Toen ik eenmaal door had, dat mijn situatie niet veranderd was omdat ík niet veranderde, viel het kwartje. Ik las een krantenartikel over “zijn ipv doen”, voelen, eigen verantwoordelijkheid en zingeving. En dit krantenartikel veranderde alles voor mij. Ik startte mijn zoektocht. Maar pas nadat ik mijn belemmerende gedachtes onder ogen had gezien. Ik geloofde tot die tijd dat ik alles zelf moest doen en alles zelf moest kunnen. En dus was om hulp vragen of me laten begeleiden op mijn weg lange tijd een no-go area.

DE NEDERLANDSE HOKJESGEEST -> ONTSCHOTTEN GRAAG

Toen ik eenmaal zelf de eerste stap had gezet, was er geen weg meer terug. Ik doorzag tijdens een waarde-vol gesprek met mijn toenmalige buurvrouw dat mijn overgewicht van toen en de verschillende fysieke klachten als hoofdpijn, rug- en nekklachten en slecht slapen écht niet alleen het gevolg waren van verkeerd of te veel eten, te weinig bewegen en weinig slapen. Het waren slechts de gevolgen, signalen en symptomen van jarenlang mezelf niet serieus nemen op verschillende vlakken. Toen ik begreep dat er een duidelijke samenhang was tussen al deze vlakken, raakte ik óp en top gefrustreerd dat ik steeds bij verschillende professionals mijn verhaal opnieuw moest doen.

Als het ware aankloppen bij 5 verschillende deuren, waarachter 5 verschillende specialisten zaten die allemaal met “een vijfde deel van mij” aan de slag gingen. Hoe bizar, deze Nederlandse hokjesgeest! Waarom kon ik niemand vinden die mij als (ge-)heel zag en met het totaal plaatje aan de slag gingt? Daar moest en zou verandering in komen, en zo geschiedde 🙂

MIJN SAMENWERKING MET EEN PAAR NIEUWE DOKTERS

Ik sla even een aantal jaar over in mijn verhaal. Ik heb destijds hard gewerkt met behulp van een aantal begeleiders omdat ik een brandend verlangen had naar me vitaal voelen. Niet voor even, maar voor een heel leven. Ik vervolgde mijn pad van zelfontwikkeling, schoolde me om tot Professioneel Coach & Trainer, studeerde “voedingsleer” en startte mijn eigen Leefstijlcoach praktijk. Ik denk dat ik de eerste integraal Leefstijlcoach was van Nederland. Ook al bestond dat beroep toen nog helemaal niet

Daarnaast verzorgde ik trainingen op het gebied van Persoonlijk Leiderschap, Time Management, Balans in werk & leven, omgaan met stress en werkdruk e.d. Ik werkte dus zowel met individuele coachees alsook met groepen medewerkers en leidinggevenden die liever in groepsverband werkten aan een gezonde leefstijl, een betere werk privé balans en hun persoonlijke effectiviteit.

In juli 2007, hoogzwanger van onze oudste zoon Daan, stelde één van de huisartsen me de vraag hoeveel patienten ze naar me door mochten verwijzen. Omdat 80% van hun patienten op het spreekuur met leefstijlgerelateerde klachten kampte !!! Waarom ik? Vanwege mijn integrale aanpak. Omdat ik zowel met hun patienten aan de symptomen werkte (fysieke disbalans) alsook aan de onderliggende oorzaken. En mijn aanpak werkte, want een boel van hun patienten kwamen niet meer of veel minder op het spreeuur, medicatie kon worden afgebouwd en de resultaten waren overduidelijk.

Die éne vraag en opmerking van die éne “Nieuwe dokter” in Utrecht schudde me wakker. Ik snapte dat er een heleboel goed opgeleide integraal werkende Leefstijlcoaches nodig zijn om samen het gezondheidstij te keren. Die steeds ongezonder wordende samenleving, die medewerkers die soms thuis zitten met lang niet altijd medische maar werkgerelateerde stressklachten, Die de samenleving handenvol geld kosten zolang er alleen aan de symptoomkant gewerkt wordt op het gebied van voeding, beweging en ontspanning. Daar wilde ik verandering in gaan brengen. Het MARK concept was geboren.

Inmiddels flink wat jaren later is mijn droom werkelijkheid geworden. En hebben we een prachtige Post-HBO geaccrediteerde registeropleiding ontwikkeld tot integraal Leefstijlcoach. En onze afgestudeerden zijn hele bijzondere leefstijlcoaches. Ze werken namelijk op 5 dimensies met een coachee. Dus die hoeft voortaan niet langer bij 5 deuren aan te kloppen. Ze coachen, begeleiden en adviseren op fysiek, mentaal, sociaal-emotioneel & zingevingsvlak. En op de mate van pro-activiteit van de coachee. Want je moet het zelf wel graag genoeg willen….. Vanuit het landelijk dekkende MARK netwerk van zo’n 195 integraal werkende leefstijlcoaches, leefstijltrainers en organisatieontwikkelaars, werken we samen aan een duurzaam vitaal werkend Nederland.

Je kunt je hoop ik voorstellen hoe trots ik was toen ik vanochtend de krant uit de bus pakte en een 2 pagina’s groot artikel over De Leefstijlcoach las(AD).

SOMMIGE DROMEN WORDEN WERKELIJKHEID ALS JE JE SCHOUDERS ERONDER ZET !

Wil je je orienteren op het beroep van Leefstijlcoach? Meld je dan aan voor onze Open Keuken Proeverij op 16 juli a.s. via nicole@markacademy.nl

Geef een reactie

Neem contact op
Bedankt voor je bericht, we nemen contact met je op
Bedankt voor je aanmelding
Verzoek tot terugbetaling
Bedankt voor je bericht, we nemen contact met je op
Bedankt voor je aanmelding