Wat maakt een integraal Leefstijlcoach van MARK

Posted by Merel

Een Post-HBO gecertificeerde integraal Leefstijlcoach van MARK is opgeleid om op 5 dimensies te kunnen intervenieren: op fysiek (FQ), sociaal-emotioneel (EQ), mentaal (IQ), zingeving/identiteit (SQ) en pro-activiteits (eigen regie/ zelfsturing) vlak.

Wij geloven dat om optimaal vitaal te worden, te zijn en te blijven, je aandacht moet geven aan al deze 5 dimensies. Er bestaat namelijk een sterke onderlinge samenhang tussen deze 5 Q’s. De oorzaken van fysieke klachten en problemen liggen veelal op een dieperliggend niveau. Alleen interveniëren op fysiek vlak (symptoomniveau: voeding, beweging, ontspanning, slaap, gewicht e.d.) is dan onvoldoende. Je zult de kernoorzaken moeten aanpakken om duurzame resultaten te bereiken, nieuw effectief gedrag aan te leren, hardnekkige oude gewoontes en patronen te doorbreken om zodoende de behaalde resultaten ook optimaal te kunnen borgen. Als je aan de slag gaat met een integraal Leefstijlcoach, hoef je dus geen 5 aparte deuren langs, voor iedere dimensie een :-). Dat is wel zo efficient en effectief.

Een integraal Leefstijlcoach gaat na een uitgebreide intake inclusief integrale vitaliteitscheck pas met een coachee aan de slag als er ook daadwerkelijk een veranderwens is bij de coachee. Alles valt of staat met een intrinsiek gemotiveerde cliënt. De coachee die in eerste instantie bijvoorbeeld met een fysieke veranderwens bij de coach aanklopt, krijgt tijdens de intake zicht op zijn totaal-balans en weet welke dimensies er nog meer aandacht behoeven om de gewenste fysieke verandering ook daadwerkelijk vast te kunnen houden op lange termijn.  Alleen op fysiek vlak stelt een integraal Leefstijlcoach van MARK zich zowel op als adviseur alsook als coach; op alle overige dimensies neemt hij/zij alleen een coachrol in.

HOE ZIET DE BEGELEIDING OP FYSIEK VLAK ER DAN UIT?

Een fysiek advies- en begeleidingstraject start bij een integraal Leefstijlcoach altijd met een uitgebreide Leefstijl- en Voedingsanalyse (LVA) en een 4-punts lichaamsmeting. We brengen samen met de coachee het eet-, drink, beweegpatroon in kaart evenals het slaapgedrag. Ook inventariseren we of de coachee medicatie gebruikt, onder behandeling is van een arts/specialist, wat in het verleden al voor stappen zijn ondernomen en wat daarvan het resultaat is geweest. Ook wordt er gekeken naar de werkomstandigheden (fysiek werk of niet, regelmaat of ploegen etc), leefsituatie, gezinssituatie en sociale vangnet. Tot slot wordt er een fysieke 0-meting gedaan. De lichaamssamenstelling wordt gemeten; gewicht, BMI, vet%, magere massa, vocht%, visceraal vet (vet rondom de vitale organen) en Basaalmetabolisme (BMR).

Met de SMART geformuleerde doelstelling van de coachee helder voor ogen, brengt de integraal Leefstijlcoach n.a.v. deze analyse een advies uit op het gebied van voeding, beweging, ontspanning, gezonde lichaamssamenstelling, slaap, alcohol, roken. De zogeheten BRAVO factoren. Een MARK coach stelt nadrukkelijk geen kant- en klare maaltijdplannen of weekmenu’s op.

We leren onze coachee liever “zelf vissen dan dat we hen vis geven.” We leren hen zelf betere keuzes te maken en deze ook daadwerkelijk in nieuw gedrag om te zetten. Het gaat in beginsel dus over bewustwording, het verkrijgen van inzicht in de ingesleten patronen, een stuk kennisoverdracht, educatie dus. De coachee leert over welke keuzes er zijn en wat de meest gezonde zijn in relatie tot het gestelde doel. We bestraffen niet en we zijn niet belerend. Wel houden we onze coachee steeds een spiegel voor en begeleiden hen in haalbare kleine stappen richting het door de coachee gestelde doel. Gaandeweg het pad, komt de coachee zichzelf regelmatig tegen. Dat zijn dan ook meestal de momenten waarop de integraal Leefstijlcoach de brug slaat naar de overige 4 dimensies en met de klant aan andere thema’s gaat werken.

Wil jij ook integraal leren coachen en een wezenlijke bijdrage gaan leveren aan de levenskwaliteit en vitaliteit van anderen? Of misschien wel zelf een jaar lang intensief aan je eigen balans werken?  Schrijf je dan in voor de eerstvolgende leergang die op 6 oktober 2016 van start gaat.

Kijk voor meer info op: https://www.markacademy.nl/…/post-hbo-registeropleiding-tot-…

Geef een reactie

Neem contact op
Bedankt voor je bericht, we nemen contact met je op
Bedankt voor je aanmelding
Verzoek tot terugbetaling
Bedankt voor je bericht, we nemen contact met je op
Bedankt voor je aanmelding